All natural

Ezért nem segít sokszor a natúrkozmetikum!

Egyre többen kezdenek tudatosan vásárolni. Ahogy évek alatt eljutottunk odáig, hogy szelektív gyűjtük a szemetet (már ahol), a táplálkozásban is előtérbe kerültek a kistermelők bio, natúr portékái is. Érdekes módon, a vásárlókat a magasabb ár sem riasztja vissza, ha tudják, hogy a zöldségek, gyümölcsök, húsok háztáji termelésből származnak. Akár hogy is vesszük, kimagasló a minőségbeli különbség sokszor a natúr, bio élelmiszerek és a multiknál kapható ömleszetett élelmiszerek között.

Túl a táplálkozáson, a kozmetikumok világában is egyre jobban előtérbe kerülnek a natúrkozmetikumok. Több hívószó közül, a legkedveltebbek, az SLS-mentes termék, “Mi nem végzünk állatkísérletket”, tartósítószer és vegyszermentes termékek, “NO PALMOIL” és még sorolhatnám. 

CFI Bunny logo handmade natural

di9KKgjjT sls-free noanimaltest

Az összetevők közül pedig a kókuszolaj, sheavaj, méhviasz, micellás oldat, acmella…  a legkeresettebbek. 

beeswax-mt shea-butter-recipes-sunburn-shea-butter-wisdom coconut-oil

A hangzatos szavakon és összetevőkön túl, nem árt tudni, hogy az alapanyagok is millió fajta minőségben érhetőek el. A pénz és a bevétel orientáció a natúr termékek piacán is megjelent és emiatt beindult alapanyagok mérhetetlen finomítása, higítása. Ez persze nem jelenti azt, hogy az adott alapanyag ne lenne többé natúr, természetes, illetve az ezen alapanyagokból készült termékek, krémek bármiféle káros anyagot tartalmaznának! Ez (csak) azt jelenti, hogy az adott természetes alapanyag alig tartalmaz hatóanyagokat!

És ezzel el is jutottunk az ámításig. Végül is nem csalás ez! Az összetevők azok, amik a termékek címkéjére rákerülnek, mégsem fognak segíteni, hati. Jótékony hatásuk maximum abban jelentkezik majd, hogy a mindennapokból legalább a vegyszerek, habzószerek, tartósítószerek kikerülnek, semmit több. Kezdetnek végül is ez is jó. A legtöbb házilag készült krémeknek, kozmetikumoknak ez a legfőbb “baja”. Hiába is törekszünk arra, hogy natúrkozmetikumokat készítsünk, használjunk, ha a tápanyagban gazdag alapanyagok alig érhetőek el, illetve nem is tudjuk, hogy erre is figyelni kell!

Vannak már kezdeményezések a natúrkozmetikumok minősítésére vonatozóan, már megkülönbözetjük a natúr-, az organikus és bio készítményeket. Ez a minősítés hazánkban még igen csak gyerekcipőben jár.

18843290-establecer-etiquetas-de-vectores-y-emblemas-de-los-productos-naturales-y-bio--Foto-de-archivo

A vásárlóknak nincs könnyű dolguk. Így marad a próbálgatás. Ha találunk a neten egy számunkra kedvesnek tűnő krémet, az első lépés, hogy nézzük meg fent van-e az adott weboldalon a termék összetevő listája illetve az INCI listája. Ha ez sehol sem található, akkor semmiképp ne vásároljuk meg azt a terméket. Ha nagyobb biztonságra törekszünk, bekérhetjük a termékek összetevőink adatlapját, amiből már láthatjuk, hogy honnan származnak az alapanyagok. Aki pedig ennél és nagyobb biztonságra törekszik, az utána jár, hogy az adott termék, krém rendelkezik-e gyógyszerész vagy vegyész által készített “Termékinformációs Dossziéval” azaz a TID-vel. 

Minden készítménynek van egy gyártásért felelős személye, akit a termék cimkéjén vagy információs lapján fel kell tünteni. Ha ez sem találod sehol, akkor nagy valószínűséggel a kiszemelt termék nem hivatalosan van forgalomban.

Rengeteg buktatója van a natúrkozmetikumoknak (is) ezért érdemes odafigyelni, hogy mit vásárolunk ezek közül.

Azok a termékek, amik tápanyagokban szegény, de natúr, természetes összetevőkből készülnek, nem sok hatásfokkal működnek együtt az emberi szervezettel. Egy jó kozmetikum olyan mint a jó bor. Minden évben más és más. Függ az adott évi terméstől, függ a tápanyag szinttől és persze a befogadó szervezettől, azaz a bőrünktől is.

Vigyázz magadra, vigyázz a bőrödre! Mert, ami TERMÉSZETES szép, az igaz és ami IGAZ, az temészetesen SZÉP! 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!