All natural

Natúrkozmetikumokba rejtett mérgek

A parabén háború most is zajlik! A tömegeket kielégítő cikkek tartósítást ígényeltek, ezért az ’50-es évektől kezdve tonnaszám halmozta fel ezen iparág azokat az mesterséges összetevőket, melyek ma már kimutathatóan mérgezőek az emberi szervezetre, sőt többek szerint még a “nem káros” értékhatár alatt bevitt/felvitt dózisok hosszú távon, mindennapos használat mellett folyamatos mérgezést okoztak. 

Ezen iparág a mennyiségi kielégítést állításuk szerint, csak szintetikusan előállított alapanyagokkal tudta kielégíteni és a felelősséget elhárítva magukról, azokra a kutatásokra hivatkoztak, melyeket legtöbbször maguk finanszíroztak. Ezek a kutatások voltak hivatottak “igazolni” a mesterséges összetevők használhatóságát. 60 évvel később, azaz manapság már egyre több olyan független kutatás került napvilágra, melyek azt bizonyítják, hogy ezek az összetevők igen is károsak, sőt kifejezetten veszélyesek az emberi szervezetre. Dúl a harc a színfalak mögött, a tudatlan vásárlók mind a mai napig mérgezik szervezetüket és máshol keresik a válaszokat a rákos megbetegedéseikre.

A nagy mennyiségben történő gyártás során az egyik legfontosabb kérdés a tartósítás és persze ennek a költsége. A legtöbbet használt tartósító összetevők a különböző parabének. Vannak közöttük szintetikus és természetes parabének is, természetesen az árban nagy különbségek vannak. Egy a kozmetikai ipartól teljesen független szervezet több mint 7000 összetevőt vizsgált már meg. Az EWG egy kozmetikai adatbázis, mely az összetevők biztonságosságára vonatkozó értékét rangsorolja. Az EWG kockázat egy 0-10 közé eső szám, ami azt mutatja, hogy az EWG szerint mennyire biztonságos az összetevő (0 a legjobb, 10 a legrosszabb). Az EWG adat pedig azt jelzi, hogy egyáltalán mennyi adat létezik az összetevőről. Az EWG egy elismert non-profit szervezet, ami azt igyekszik biztosítani, hogy a kozmetikai termékekbe a gyártók csak egészséges, jó dolgokat rakjanak.

Nézzük meg, mik is derültek ki a PRABÉNEKRŐL:

A mellrákos szövetek 99%-a parabént tartalmaz

A Barr és mtsai. által végzett, idézett vizsgálatban egy vagy többféle parabén észtert találtak 40 emlőeltávolításból vett 160 szövetminta 99%-ában. Nem volt korreláció a parabén koncentráció és az életkor, a szoptatás hossza, a tumor elhelyezkedése, vagy a tumor ösztrogén receptor tartalma között.

Igaz ugyan, hogy a dezodorok a parabének gyakori forrásai, a vizsgálatban résztvevő 40 páciens közül 7 soha életében nem használt dezodort. Ez azt jelenti, hogy a parabének, forrásuktól függetlenül fel tudnak gyülemleni az emlő szöveteiben. És nagyon sok kozmetikumban illetve gyógyszerben jelen vannak, de a bőrön keresztül bejutott parabének jelentik a legnagyobb terhelést.

mellrak_elleni_kuzdelem

A parabének ösztrogénszerű aktivitása

Az ösztrogének, akár szintetikus, akár természetes formában, elsőszámú rizikó faktort jelentenek a mellrákra. Kb. 20 különböző vizsgálat mutatta ki, hogy a parabének ösztrogénszerű aktivitást fejtenek ki, ami összefüggésbe hozható az ösztrogénérzékeny tumorokkal. Egy 2011-es vizsgálat beszámolt arról, hogy a metylparabén elősegíti a sejtciklust, és a humán emlősejteket ellenállóbbá teszi az apoptózisra (a rosszindulatú folyamatot kontrolláló sejtelhalás), ami a rosszindulatú tumor burjánzásának molekuláris alapját adja. Egy 2007-es vizsgálat kimutatta, hogy a butylparabén és a propylparabén DNS károsodást okoz. Az emlőrák gyakoriságának növekedése összefüggésbe hozható a vegyi anyagokkal.

A kozmetikumokban lévő vegyi anyagok egészségkárosító hatásának hipotézisét két kulcsfontosságú megfigyelés támasztja alá:

1. Az elmúlt évtizedekben megemelkedett az emlőrákok előfordulási gyakorisága, ami számos párhuzamosan változó életmódbeli kérdéssel függ össze: étrend, elhízás, és a tesztelés nélküli vegyi anyagokat tartalmazó kozmetikumok használata.2. A tumorok irreálisan nagy százaléka az emlő felső-külső negyedében alakul ki, és több daganatot találnak a bal, mint a jobb mellben. Ez arra utal, hogy mivel az emberek többsége jobbkezes, a bal hónaljra öntudatlanul is több dezodort teszünk.Ismert, nemzetközi márkák, melyek natúrkozmetikumként, sőt kézzel készült naútrkozmetikumként hírdetik magukat, termékeik java része szintén tartalmaz parabéneket. Sőt legtöbbjük pont a szervezetre legkárosabb parabéneket tartalmazza. 🙁
 
Ezek a termékek annak ellenére, hogy sok összetevőjük tényleg természetes és jótékony, mégis számunkra nem elfogadhatóak pont a káros tartósítószerek használata miatt.
 
Ez például egy igen kedvelt márka arckérmének összetétele, mely összetétel egyébként megtalálható a termék weboldalán és dobozán is. Adott termék összetevői listája: (Az összetevőket olyan beszállítóktól vásároljuk, akik nem végeznek állatkísérleteket!)
Fair Trade Vanilla Water, Almond Oil (Prunus dulcis), Almond Milk (Prunus dulcis),Glycerine (Glycerine), Fairtrade Organic Cocoa Butter (Theobroma cacao), Fresh Dove Orchid Extract (Dendrobium), Cetearyl Alcohol (Cetearyl Alcohol), Stearic Acid (Stearic Acid), Triethanolamine (Triethanolamine), Methylparaben (Methylparaben), Propylparaben (Propylparaben)
Természetes összetevők Biztonságos szintetikus összetevők
 
A fenti összetételből az utolsó a Propylparaben például az EWG oldalán az emebri szervezetre magas kockázati besorolásban található meg. Ez alapján, jogosan megkérdőjelezem, hogy ezen kozmetikum miért nevezi magát natúrkozmetikumnak? Ezzel véleményem szerint megtéveszti a jóhiszemű vásárlókat!Összegezve, nem elég ha áttérünk a natúrkozmetikumokra, az áttérést tegyük tudatosan és körültekintően. Ne hagyjuk, hogy a relkámokban jól hangzó, de megtévesztően “natúrkozmetikumnak” nevezett termékeket vásároljuk meg, igen is olvassuk el a termékek hátoldalán vagy adatlapján az összetevőket és óvakodjunk a PARABÉNEKTŐL!
young_woman_in_the_supermarket_leaf
 
Köszönet: www.phikozmetikum.hu
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!