Előző bejegyzésemben arról írtam, hogy a krémeknek igenis “lelkük” van. Most pedig a krémek motorjáról fogok írni. Azt gondolom, hogy egy jól megkomponált krém szíve, azaz motorja a bennük található olajok, zsírok. Nélkülük nem beszélhetünk emulziós krémről. A krém minősége állhat, vagy bukhat azon, hogy milyen olaj került bele. (A kőolajat és származékait én olajszámba sem veszem, ne haragudjatok meg ezért…)
A hidegen sajtolt, telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag magolajoknak fontos szerepük van egészségünk és szépségünk megőrzésében. Pozitív hatásaik szervezetünkre, külsőnkre és közérzetünkre a tudomány oldaláról is megerősített tény.
Az az olaj tartalmazza a legtöbb tápanyagot, mely minél kevesebb feldolgozáson, finomításon esett át, 100%-os azaz higítatlan. A hidegen sajtolt, azaz a magból préseléssel előállított olajok nagy mennyiségben tartalmaznak foszfatidokat, a növényből kioldódott fiziológiailag értékes anyagokat, melyek növelik annak tápértékét, így a jelenlétük a növényi olajokban rendkívül kívánatos. Viszont, ezek az anyagok csökkentik az olaj stabilitását, szavatossági idejét, ezért ipari termelésnél igyekeznek megszabadulni ezektől az értékes összetevőktől. Miért? A stabilitás, hevíthetőség, szebb szín, szagmentesség és hosszabb eltarthatóság érdekében. Ezért finomítják az olajat.
Én „illatos”, finomítatlan olajokat használok! Ezért ne lepődjetek meg, ha a krémeknek van egy természetes háttérillata, amit még a legcsodásabb természetes illóolajok sem fednek el teljesen. És az is természetes jelenség, hogy a finomítatlan, jelentős tápértékkel bíró olajok kevésbé stabilak, mint amely finomításon esett át. Az értékes alkotóelemek 3-6 hónap után veszíteni kezdenek magas minőségükből. Azaz, eltarthatóságuk rövidebb. Többek között ezért is van az, hogy a Phi kozmetikum krémjei 3, de maximum fél év eltarthatóságot garantálnak. Ennek örüljünk. Azt gondolom, egy krémnek nem szükséges 3 hónapnál tovább elállnia. A Phi által készített termékek olyan kiszerelésben vásárolhatóak, melyek 3 hónap alatt kényelmesen elhasználhatóak. 🙂
Egy hidegen sajtolt finomítatlan olajnak igenis VAN specifikus illata (szaga), színe és íze. A finomításon átesett olaj először az illatát és színét veszíti el. Ezért, én meghoztam azt a kompromisszumot, hogy a inkább a bőröm lakjon jól egy finomítatlan szűz olajjal, még akkor is, ha zavar az olaj illata. Az általam készített krémekben az olajoknak VAN, az aktuális olajra jellemző illatuk. Léteznek mesés illatú hidegen sajtolt olajok és léteznek olyan olajok, melyeknek elég furi szaguk van.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: